Sandra Terlouw
oktober 28, 2024

Menstrueren is gezond

Veel vrouwen zien menstruatie als een maandelijks ongemak. Er zijn maar weinig vrouwen die zeggen ‘Hoera, ik ben weer ongesteld’. En toch zou je er best blij mee kunnen zijn. Want de cyclus zorgt ervoor dat je elke maand op een natuurlijke manier je lichaam reinigt.

In de blog ‘de weg naar genezing’ kan je lezen dat gezondheid ontstaat door jouw voedingsbodem schoon te maken en schoon te houden. Wat is de rol van jouw menstruatie hierin? En wat vertellen menstruatieklachten jou?

De menstruatiecyclus is een samenspel van verschillende hormonen. Deze worden aan het bloed afgegeven en werken in op je eierstokken en baarmoeder. De dikke slijmlaag op de baarmoederwand, die in de loop van de menstruatiecyclus ontstaat, vormt de innestelingsplaats en voeding van een bevruchte eicel. Vindt er na de eisprong geen bevruchting plaats, dan sterft de eicel af. De slijmlaag wordt dan afgebroken, zodat de baarmoeder zich weer schoon kan maken voor een nieuwe cyclus. Met het afstoten van de slijmlaag worden ook afvalstoffen uit het bloed uitgescheiden. Het vormt dus een extra uitscheidingsweg voor het vrouwelijk lichaam. Dit is vooral handig, wanneer andere uitscheidingswegen extra ondersteuning nodig hebben. Als je gezond bent, hoef je via je menstruatie geen afvalstoffen uit te scheiden. Je menstruatie verloopt dan soepel, je hebt geen klachten, het bloed is helderrood en vloeibaar en het duurt ongeveer 5 dagen.

Je menstruatie hoort soepel en klachtenvrij te verlopen

Als je menstruatie toch klachten geeft, gaat er iets mis in het reinigen van je lichaam. Je lichaam heeft een te veel aan afvalstoffen. Dit noem je ook wel het premenstrueel syndroom (PMS) of PMDD (PreMenstrual Dysphoric Disorder). Veel gehoorde klachten zijn emotionele schommelingen, buikpijnen en -krampen, korte of juist lange cycli, het overslaan van een menstruatie, nachtelijke bloedingen, klontjes en donker bloed en ook maandelijks disfunctioneren. Ook andere aandoeningen zoals endometriose, PCOS (polycysteus ovarium syndroom), poliepen en fibromen geven menstruatieklachten.

De anticonceptie pil of spiraaltje zijn geen oplossing voor deze klachten. Ze bevatten kunstmatige hormonen, irriteren de baarmoeder en onderdrukken de menstruatie. Hierdoor houd je juist meer afvalstoffen in je lichaam waardoor andere klachten en aandoeningen ontstaan. Denk hierbij aan toename in lichaamsgewicht, migraine, neusbloedingen, nervositeit, depressies en hart- en vaatziekten.

De pil of het spiraaltje kunnen wel gebruikt worden om een zwangerschap te voorkomen. Voor bijwerkingen of om je reiniging te stimuleren kan je dan bij Yaia terecht.

Reinigen is de weg naar genezing

Tijdens de Yaia trajecten ga je aan de slag met het schoonmaken van jouw lichaam. De uitscheiding van afvalstoffen wordt aangezet en je leert je eigen gezondheid ontdekken zonder dat er andere klachten ontstaan. Je kan dus een traject starten om van je menstruatie klachten af te komen.

Vaak vertellen menstruatieklachten je om meer aandacht aan je (onder)lichaam te geven. Momenteel zijn veel vrouwen te veel in en met het hoofd aan het werk. Hierdoor heb je minder aandacht voor je buikgevoel en je vrouwelijke intuïtie. Deze zijn ook belangrijk, zo niet belangrijker. Zeker in de dagen van je menstruatie. Door hier bewuster bij stil te staan en je intuïtie te gebruiken, verminderen menstruatieklachten. Zo laden vrouwen van natuurvolkeren zich tijdens de menstruatie op in zogenaamde ‘moonlodges’. Zij eren hun cyclus. En laten zich niet gek maken door reclames die doen alsof de menstruatieperiode niet waardevol is. Gun jij jezelf een paar dagen van rust, besef hoe nuttig menstruatie is voor je hele lichaam.


Vertrouw op de natuur en de oerwijsheid over het belang van reiniging. Laat je hierbij ondersteunen door Yaia.

Bron: www.4natuurkwaliteiten.nl